torsdag 4. september 2014

Bærturstout #57

Oppskriftene er basert på ca 50 liter
Brygget 4. august 2014

Bærturstout #57 er ett eksperiment som går ut på å tilsette ville bær til gjærende øl.
Det å tilsette bær/frukt kan være litt risikabelt pga villgjær som finnes naturlig på frukt og bær.
Jeg har valgt å tilsette bringebær i en dunk og blåbær i den andre dunken.
Både bringebær og blåbær ligger i fryseren, og tilsettes halvtinet.



Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
11,00 kg Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC) Grain 1 71,0 %
1,40 kg Pale chocholate malt (120,0 EBC) Grain 2 9,0 %
1,10 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) Grain 3 7,1 %
0,70 kg Roasted Barley (591,0 EBC) Grain 4 4,5 %
0,60 kg Rye Malt (9,3 EBC) Grain 5 3,9 %
0,30 kg Chrystal 150 (150,0 EBC) Grain 6 1,9 %
0,20 kg Chocolate Malt (886,5 EBC) Grain 7 1,3 %
0,20 kg Smoked Malt (17,7 EBC) Grain 8 1,3 %
66,00 g Stella [13,00 %] - Boil 60,0 min Hop 9 40,8 IBUs
2,0 pkg Danstar Belle Saison Slurry Yeast 10 -
1,04 g BREWERS CLAREX (Primary 0,0 mins) Fining 11 -
2,00 Items Yeast Nutrient (Primary 0,0 days) Other 12 -
Omtapping

Blåbær tilsatt

Refraktometer avlesing

1445 6P 67'
1515 8P 67' spesialmalt tilsatt
1545 11P 67'
1615 12P 67' satt opp til 76'
1700 13P 76
preboil 13,5P 61liter, koker ned 3 liter før humletilsetting
1745 58 liter, humla suser oppi
og 14,5P 52 liter

090814 målt 1012 på begge dunkene, tappet om
dunk 1 tilsatt 2,4 kg blåbær - nesten helt tint fra fryser
dunk 2 tilsatt 2,2 kg villbringebær  -nesten helt tint fra fryser

silt av 16.08.14 og satt i ølbua - 17'

Flasking av bringebær
Flasking av blåbær
bringebærstout flasket 25.08.14, blåbærstouten flasket 28.08.14 - begge med 3 g demerarasukker
i hht matvaretabellen.no :
Bringebær inneholder 3,2 g sukker pr 100 g=71 g tilsatt - utgjør 0,2% alkohol
Blåbær inneholder 7,2 g sukker pr 100 g= 172 g tilsatt sukker utgjør 0,5% alkohol

Setter alkoholstyrke på begge til 7% for å gjøre det enkelt

FG 1010 - forhåpentligvis unngår jeg villgjær og ingen flaskebomber :-)


IBU 41
Jeg bruker BeerSmith2 som bryggeprogram.

OG 14,5 1059, FG 1010 oec.









Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar